Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

Predstavitev OŠ Puconci na 14. sejmu Altermed v Celju, 2018

V življenju ljudje oblikujemo različne življenjske sloge. Ves čas jih prilagajamo glede na naše potrebe in želje. Na življenjski slog močno vpliva tudi naše znanje, zato se na naši šoli trudimo, da se v tej smeri izobražujemo in ozaveščamo druge.

Kim Kolar, Megi Car in Jaka Zelko

 

Med pomembnejše življenjske sloge sodi slog prehranjevanja in gibanje. Prehrana in prehranjevalne navade, ter telesna aktivnost so bistvenega pomena za ohranjanje in krepitev zdravja. Poleg kakovostne in zdrave hrane je pomembna tudi kultura prehranjevanja. Kulture prehranjevanja in odnosa do hrane se naučimo že v družini.  Da bi izboljšali obnašanje na naši šoli –  v jedilnici, smo za prioritetni cilj v šolskem letu 2017/2018 izbrali bonton v jedilnici.

Na sejmu smo se predstavili z izdelki in znanjem, ki smo ga pridobili skozi različne dejavnosti pri pouku, dnevih dejavnosti in krožkih. Pri čebelarskem krožku so učenci spoznavali medovite rastline in njihov pomen. Med pomembne medovite rastline spada sončnica. Sončnice niso le za ptičke ampak koristijo našemu zdravju in počutju. So vsestransko uporabne rastline. Na šolski njivi smo jih v lanskem šolskem letu lahko vsi občudovali in opazovali čebele, kako so nabirale medičino. Zlatorumene cvetove smo v različnih likovnih tehnikah upodabljali tudi pri likovnem krožku in z njimi zaokrožili scensko ozadje naše stojnice. Pozitivne lastnosti sončničnih semen in sončničnega olja so učenci obiskovalcem predstavljali s pomočjo zloženke, ki so jo oblikovali s pomočjo računalnika. Med in sončnično olje, ter sončnična semena so pri uri gospodinjstva vključili v pripravo jedi in pripravili hrustljave grisinije. Da bi poglobili in utrdili poznavanje ustreznosti živil za naše zdravje smo oblikovali prehransko piramido. Iz različnih materialov (papir, karton…) smo na tehniškem dnevu (papir, kaširanje) oblikovali živila in jih pobarvali, kot bi bili resnični. Obiskovalce stojnice so učenci ozaveščali, da z uporabo prehranske piramide lahko izbirajo bolj zdrava živila, prilagodijo njihovo količino in tako zmanjšajo tveganje za nastanek nekaterih bolezni in težav, ki so bistveno povezane s prehrano. Odnos do hrane in kulturo prehranjevanja so učenci strnili v tri minutnem animiranem filmu, ki so ga oblikovali pri fotoanimacijskem krožku. Vse predstavljene vsebine na stojnici so obiskovalci z navdušenjem in zanimanjem sprejemali, si jih ogledali, poskusili in tudi kaj spraševali.

Za stojnico »Od čebele do pridelka – z gibanjem do zdravja« in predstavitev dejavnosti v okviru Eko šole na OŠ Puconci smo prejeli ZLATO PRIZNANJE.

Za naš uspeh je zasluženih več pridnih rok, zato se zahvaljujemo vsem učiteljem in učencem, ki so kakor koli pripomogli k temu lepemu dosežku in uspešni predstavitvi naše šole.

Puconci, marec 2018                                         

Mentorici: Alenka Cör in Monika Vidmar

(Skupno 142 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost