Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

Turistična zveza Slovenije in Zavod RS za šolstvo sta v sodelovanju z regijskimi turističnimi zvezami in pod pokroviteljstvom Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo razpisala 35. državni festival Turizmu pomaga lastna glava. Z razpisano temo »Moj kraj, moj chef« so tako osnovnošolsko mladino vključili v vseslovenski projekt Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021. 

Turistični podmladek OŠ Puconci je že od septembra intenzivno odkrival gastronomsko, kulturno in naravno dediščino naše občine ter pripravil raziskovalno nalogo z naslovom Gurmanska podeželska doživetja. Priprava letošnje turistične naloge nam je predstavljala velik izziv, saj smo jo zaradi epidemije opravljali v večji meri doma in naša druženja prenesli na video klice. 

Namen turističnega proizvoda je doživljanje podeželja skozi vsa čutila, ki se najbolj odražajo glede na letni čas obiskovalcev, ki si svoje specialitete na krožnikih oblikujejo po svojem okusu. Obiskovalci lahko sooblikujejo turistični proizvod po lastnih željah in potrebah ter tako omogočajo nadgradnjo že oblikovanega programa. V program smo vključili tudi lokalna društva ter posameznike, ki turistični proizvod podkrepijo z lastno ponudbo. K sodelovanju smo povabili avtorico bloga 220 stopinj poševno gospo Urško Fartelj, ki nam je izdala kar nekaj zanimivih napotkov za pripravo jedi ter nam pripravila kulinarični spominek, ki zaokroži celotno turistično ponudbo in poveže rdečo nit turističnega proizvoda – jabolko – v nov kulinarični spominek Posolanka v kozarcu. Sodobno oblikovana jed zaokroži celotno izkustveno doživetje ter obudi spomine, doživete na potovanju po občini Puconci. 

Zaradi epidemije se je tokratna turistična tržnica s kulinaričnimi dogodivščinami odvijala preko spleta. Stojnico smo prenesli v šolski sadovnjak ter gledalcem tako prikazali čudovito šolsko okolico, učenke turističnega podmladka pa so z zabavno in zanimivo igro predstavile gurmanski turistični proizvod. Utrip na spletni tržnici in nalogo si lahko ogledate na spodnjih povezavah.  

Turistični podmladek OŠ Puconci se je s turistično raziskovalno nalogo ter nastopom uvrstil med najboljše slovenske šole ter prejel zlato priznanje. 

Za uspeh se zahvaljujemo vsem, ki so kakorkoli pripomogli k temu lepemu dosežku in uspešni predstavitvi naše šole. Zahvala je namenjena tudi domačim ter šolski kuhinji za pripravo sladic, učenkam pa za slastno pripravo Posolanke v kozarcu. 

Mentorice: Mateja, Monika in Janja 

Turistična raziskovalna naloga: http://www.ospuconci.si/raziskovalne-naloge/

Dogajanje na spletni tržnici: https://www.youtube.com/watch?v=NO0Z-47TJwk&t=6004s

 

(Skupno 325 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost