Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

Predzadnji teden pred začetkom šole smo za učence organizirali računalniško delavnico z mikroračunalnikom micro:bit in delavnice robotike Lego WeDO in Mindstorm EV3. V prispevku si lahko ogledate, kaj vse smo počeli in ustvarjali.

Več podrobnosti o dogajanju na delavnicah lahko najdete v nadaljevanju.

Lego WEDO: Robotika za mlajše

Na tej dejavnosti so učenci imeli možnosti uporabljati in preizkušati komplete Lego WeDo po lastni izbiri. Vsak si je izbral svoje modele, ki jih je sestavil in programiral  ter jih na koncu predstavil drugim udeležencem. Izvedli smo tekmovanje v dirki dirkalnega vozila, ter tekmovali v vlečenju tovora.

Programiranje z mikroračunalniki Micro:bit

Na koncu šolskeg leta smo si pridobili komplet desetih mikroračunalnikov micro;bit. Micro:bit omogoča upravljanje s 25 LED lučkami, upravljanje z dvema gumboma, vsebuje kompas, pospeškometer, termometer in senzor, ki zaznava jakost svetlobe. Programirali smo ga z blokovnim programskim jezikom MakeCode. Prikazovali smo vesel in žalosten, ki smo ju aktivirali v s tipkama A in B. Programirali smo različne animacije, izdelali smo kocko za naključno izbiro števila od 1 do 6 in naredili igro kamen, pair, škarje.

Lego Mindstorm EV3: Uvod v robotiko

Komplete Mindstorm EV3 smo pravtako nabavili konec šolskega leta, zato je to bila prva delavnica uporabe Lego Mindstorm EV3 kompletov. Z učenci smo izdelali osnovnega robota-vozilio, tega smo se naučili premikati na različne načine, ki so omogočeni. Robota smo z različno krožno vožnjo naučili tudi plesati. Robotskemu vozilu smo namestili še senzor ter roko za premikanje kvadra. Programirali smo ga tako, da je robot z roko objel kvader ko ga je zaznal, ga odpeljal na željeno mesto in ga tam izpustil. Ukvarjali smo se še z aktivno zavoro, ki jo najdemo pri novejših avtomobilih in jo preizkušali s simulacijo prometa z vsemi tremi robotskimi vozili.

Vodja projekta Popestrimo šolo 2016-2021

Gregor Nemec

(Skupno 92 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost