Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

V Sloveniji oktobra že peto leto zapored obeležujemo MESEC PROSTORA, ki ga posvečamo skrbi za trajnostni prostorski razvoj. Zaokrožata ga dva mednarodna dneva, ki ju je proglasila Organizacija Združenih narodov – SVETOVNI DAN HABITATA, 1. oktobra in SVETOVNI DAN MEST, 31. oktobra.

V tem času se pod okriljem Ministrstva za okolje in prostor zvrstijo zanimivi dogodki, ki neposredno ali posredno osvetljujejo vprašanja prostorskega razvoja v Sloveniji. Osrednji slogan letošnjega Meseca prostora 2018 je »PROSTOR JE ZAKON«.

Prostor je omejena naravna dobrina, s katero je treba ravnati izjemno skrbno in celovito. Je ogledalo družbe, saj vse naše ravnanje – ekonomsko, družbeno in individualno – pušča sledi v prostoru. Odseva kulturo, identiteto in stanje duha v družbi, našo preteklost in možnosti za prihodnost. Prostor ni dobrina, ki jo enostavno kupimo in nepremišljeno trošimo, temveč dobrina, ki jo ustvarjamo skupaj in postopoma kot vir za prihodnost.

Ker je letošnje leto posvečeno evropski kulturni dediščini, je tema letošnjega natečaja ARHITEKTURNA DEDIŠČINA OKOLI NAS. V svojem kraju smo opazovali različne stavbe, stare vsaj 50 let. Med vsemi opazovanimi smo izbrali evangeličansko cerkev, staro šolo in ciglensko ižo. Izbrane stavbe smo predstavili z različnimi likovnimi tehnikami: risba, slika, kolaž. Na koncu smo oblikovali  skupinski izdelek- stavbe, ki so jih ustvarili učenci po skupinah smo sestavili v eno kompozicijo.

Likovno delo 7. a in 7. b razreda smo poslali na Ministrstvo za okolje in prostor, kjer ju bo pregledala strokovna komisija. Komisija bo pri izboru upoštevala izvirnost rešitve, domišljijo, tematsko ustreznost in kakovost tehnične izvedbe.

Z likovnim delom, ki smo ga ustvarili smo postali soustvarjalci  programa Meseca prostora in na tak način prispevali k ozaveščanju in izobraževanju o pomenu prostora kot skupni vrednoti. Vsem je skupno poslanstvo, da s svojimi dejavnostmi promocije, izobraževanja in ozaveščanja opozorimo na našo skupno odgovornost za tak prostor, v katerem bi si želeli živeti.

 

(Skupno 203 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost