Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

V četrtek, 27. septembra 2019 so na osnovni šoli Puconci potekale Unicef-OVE delavnice z naslovom Prisluhni, spoznaj, spremeni, ki so bile namenjene za učence od 7. do 9. razreda. Ga. Tjaša, ki je delavnice vodila, je učence spodbujala k sodelovanju in jih ozaveščala o pomenu problematike beguncev. Učenci so spoznali mladega Mustafa in njegovo zgodbo ločitve od družine ter nastanitve v Nemčiji. Projekt je mlade ozaveščal o otrokovih pravicah in spodbujal k sprejemanju drugačnosti in raznolikosti. Delo je potekalo aktivno, z vključevanjem vseh učencev, ki so razmišljali kaj je Mustafa vzel s sabo v nahrbtnik, kako se je počutil, čemu je hvaležen in česa se je naučil. Mladi so prisluhnili zgodbam otrok beguncev in migrantov, tudi tistih, ki so danes slavni, spoznali pojme begunec, migrant, spoznali njihovo kulturo, usodo in razloge za migracije, ter so si na podlagi tega ustvarili svoje mnenje s katerim lahko spremenijo sebe, vplivajo na ljudi okoli sebe, razbijajo stereotipe in spreminjajo svet okoli sebe.
V pogled so prejeli prošnjo za azil, se seznanili s pravicami beguncev in se imeli priložnost vživeti s strahom in nemočjo ob nerazumevanju jezika. Dejstvo, ki jim je tako daleč, pa je, da so oziroma smo lahko begunci tudi sami.

Nenazadnje so spoznali kaj lahko ljudje, ki zaradi vojn, vere, spolne usmerjenosti itd. bežijo iz domačega okolja, doprinesejo naši družbi.

Zapisala Darja Cigüt, ped.

 

(Skupno 216 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost