Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) je 2. april, rojstni dan danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, proglasila za mednarodni dan knjig za otroke, da bi na praznični način opozorila, kako zelo pomembno je branje za otrokov razvoj,  še posebej branje kakovostne mladinske literature.

Za to so se odločili na mednarodnem kongresu IBBY v Ljubljani leta 1966, prvič pa so ga praznovali 2. aprila 1967. Od tedaj vsako leto druga nacionalna sekcija pripravi plakat in poslanico, ki jo prevedejo vse sekcije.

Letošnjo poslanico in plakat je pripravila Ameriška sekcija IBBY (The United States Board on Books for Young People – USBBY). Poslanico je napisala pesnica Margarita Engle, plakat je ustvaril ilustrator Roger Mello.

Poslanico in plakat najdete na spodnji povezavi:

 

Poslanico ob tem dnevu pa je zapisal tudi predsednik Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS Marko Kravos:

Takoj za dnevom lažnivih kljukcev, 1. aprilom, nastopi mednarodni, svetovni dan knjig za otroke. Prav je tako.

V teh dišečih, lepo okrašenih knjigah je 1001 resnica, tisoč občutkov in dogodivščin v davnini in do današnjih dni: pod soncem in pod žarki lune, iz mitskih korenin pod zemljo in iz sanjske preje, kjer je vse zlahka res, če prinaša dobro – in srečen konec.

Vsa velika literatura rase iz teh resnic prve otroške knjige, ki se napaja in poji ob toku prvinskega življenja. Od tisočerih zrn soli, tisočerih zrnc cvetnega prahu, iz rojev črk in besed na pisanem papirju. Naj nam bo v veselje: malim in velikim. Dajmo ga z veseljem deliti z drugimi v svoji bližini.

Berimo otroške knjige, da se bodo zgladile gube na čelu starega sveta.

Na spodnji povezavi pa lahko prisluhnete predsednikovi “živi” različici poslanice:

Vabimo vas tudi, da si ogledate katero od  čudovitih Andersenovih risank na spodnjih povezavah.

(Skupno 198 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost