Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

Mineva že 30 let od osamosvojitvene vojne v Sloveniji. V tem času se je marsikaj spremenilo, toda ljubezen do domovine je ostala enaka. Slovenija je v 30 letih del nas in brez nje si ne predstavljamo življenja.

V torek, 22. junija, je v Vili Podrožnik potekala slavnostna zaključna prireditev programa Mladi raziskovalci zgodovine, v sklopu katerega so na pobudo predsednika RS, Boruta Pahorja, mladi zgodovinarji v šolskem letu 2020/2021 raziskovali na temo Osamosvajanje Slovenije in dogajanje v mojem kraju. Program je potekal pod okriljem Zveze prijateljev Mladine Slovenija.

Avtorice raziskovalne naloge z naslovom Slovenija z nami že 30 let so Rebeka Sukič, Ema Gumilar, Živa Čerpnjak in Julija Recek, ki so za raziskovalno nalogo prejele zlato priznanje.

Vojne vedno znova za sabo pustijo velike dogodke, solzne oči in pa tudi zmago, na drugi strani pa poraz. Toda za našo osamosvojitveno vojno je veljala samo beseda zmaga. Namen raziskovalne naloge je bil raziskati, kako je potekala vojna za Slovenijo leta 1991 v našem domačem okolju. Vojna je trajala le 10 dni, vendar so ti dnevi spremenili naša življenja. Naloga je sestavljena iz teoretičnega in raziskovalnega dela. Vsebina teoretičnega dela se nanaša na opis idej za samostojno državo Slovenijo in opis osamosvojitvene vojne za Slovenijo v Pomurju po dnevih. V vsebini je tudi opis zbirnega centra vojnih ujetnikov v Puconcih, ki se je nahajal v nekdanjih prostorih OŠ Puconci. Vse pridobljene informacije so podkrepljene še z raziskovalnim delom, pri čemer so z intervjujem vojaka in analizo časopisa Vestnik pridobljene zanimive ugotovitve.

Iskrene čestitke avtoricam za odlični uspeh in naši državi Sloveniji za 30 let!

Mentorica: Nina Vidonja

(Skupno 327 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost