Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

V tednu od 21. 2. do 25. 2. 2022 smo tri strokovne delavke (ena učiteljica in dve vzgojiteljici) OŠ Puconci v okviru šolske mobilnosti projekta Erasmus+ TAG obiskale Španijo, in sicer Šolo CEIP Pedro I v Tordesillasu. Pridružili so se nam še učitelji in vzgojitelji dveh šol iz Turčije ter učitelji iz Nemčije in Grčije. Tema srečanja je bila ZDRAVJE, ETIKA IN DEMOKRACIJA, kar smo razvijali skozi igre ter aktivno učenje in različne strategije.

Gostitelji so nam prvi dan skupaj z učenci pripravili lep sprejem, pozdravila sta nas tudi ravnatelj šole in župan mesta Tordesillas. Sledila je predstavitev šole in okolice. Zanimivo je, da ima šola tudi oddelek s prilagojenim programom za gibalno ovirane učence z različnimi motnjami. Ti imajo svoje prostore in pa poseben prostor, kjer izvajajo fizioterapijo.

Ob dopoldnevih so potekale razne dejavnosti na šoli, učitelji so nam z učenci prikazali različne aktivnosti in metode za razvijanje umetnosti, kreativnosti, motorike, sproščanja ter tradicionalne igre na prostem, kot so »rana«, »tanga«, »calva«, »bolos«, »comba«.

Mi pa smo španske učence naučili nekaj slovenskih besed, tako se znajo učenci v slovenščini predstaviti, poimenovati števila, hrano, živali ipd. Predstavili smo jim tudi tradicionalne slovenske gibalne igre na prostem, in sicer Abraham in sedem sinov, gnilo jajce in lisica, kaj rada ješ. Učenci so bili nad učenjem slovenskega jezika in nad igrami zelo navdušeni. Pri pouku so bili sproščeni in zvedavi, z nami so komunicirali brez težav in zadržkov, malo v angleščini, malo v španščini.

Zadnji dan pa je na šoli potekal karneval in to je za njih poseben praznik. Učenci in učitelji posameznih razredov so si v šoli izdelali maske, seveda so vključili tudi nas, gostujoče učitelje. Karneval (pustno rajanje) je potekal na šolskem igrišču, kjer so se maske predstavila in smo vsi skupaj tudi zaplesali.

Ob popoldnevih so nas gostitelji popeljali v večja bližnja mesta, kjer smo imeli vodene oglede in smo tako spoznali bogato kulturno-zgodovinsko dediščino mest Valladolid, Salamanca, Castillo De La Mote in seveda samega mesta Tordesillas.

Z gotovostjo lahko zaključim, da je to bil teden spoznavanja ljudi drugih narodov, zlasti Špancev in španskih učencev, teden nabiranja izkušenj in novih idej za delo z učenci ter teden spoznavanja španske kulture, zgodovine in kulinarike.

Mihaela Copot, Valentina Murgelj, Andreja Huber

(Skupno 219 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost