Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

V tednu, od 4. 4. do 8. 4. 2022, sem se kot strokovna delavka OŠ Puconci v okviru projekta Erasmus + podala v Španijo, natančneje v provinco Huelva, ki leži v Andaluziji. V času izobraževalnega obiska sem skupaj s štirimi učiteljicami z zahodnega dela Slovenije obiskala tri podeželske šole: IES San Jose Cortegana v Cortegani, CEIP Maestro Rafael Carballar v Higuera de la Sierra in CPR Adersa 1 v Fuenteheridos.

Na srednji šoli IES San Jose Cortegana, kjer izobražujejo dijake za športne vodnike, smo bile aktivno vključene v dejavnosti in se seznanile z metodologijo doživljajske pedagogike.  

Pot nas je vodila na šolo CEIP Maestro Rafael Carballar v Higuera de la Sierra, kjer smo dan preživeli v naravi – v gozdni šoli, z učenci 5. razreda. V šolo so vključeni tudi učenci s posebnimi potrebami, za katere skrbita dve specialni pedagoginji. Najbolj nas je očarala deklica z zelo slabim sluhom, ki ji z znakovno govorico pomaga spremljevalka. Našo pozornost so pritegnila posebna tolkala na vratih v obliki detlov.

CPR Adersa 1 v Fuenteheridosu je bila zadnja šola, ki smo jo obiskale. Kot vsaka šola, ki smo jo obiskale, je tudi ta šola imela klop prijateljstva, kamor so učenci zapisali vrednote, ki jih negujejo. Adersa 1 je šola, ki živi in diha z EKO PROGRAMOM. Že leta v okviru športne vzgoje izvajajo projekt CIRKUS in pripravljajo cirkuško predstavo, s katero se predstavijo širši skupnosti. Predstavo so z veseljem in velikim ponosom izvedli na šolskem igrišču za nas. Cirkuška predstava nosi naslov Project Agua – tema je ohranjanje čiste vode. Predstavili so nam dobrodelni projekt, ki ga izvedejo vsako leto. Imenuje se KOLESARIM ZATE. Letos imajo v načrtu prekolesariti 110 km v štirih etapah. V ta namen imajo postavljeno tudi spletno stran za dobrodelne prispevke, saj bodo zbirali denar za nakup koles indijskim otrokom.

Obiskale smo tudi Teacher teaching centre v Araceni, katerega naloga je organizacija izobraževanj in usposabljanj za učitelje.

V prostem času smo si ogledale tudi Seviljo, obmorsko mesto Malaga in angleški Gibraltar. Tam smo obiskale naravni rezervat, kjer živi okrog 300 opic makakov. Seznanile smo se s špansko tradicionalno kulinariko in si ogledale slavni ples flamenko, ki izhaja prav iz pokrajine Andaluzija. Domov smo se vrnile polne vtisov, novih pogledov in izkušenj, ki jih bomo s pridom skušale v čim večji meri vnesti v svoj šolski prostor.

 

 

(Skupno 91 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost