Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

Turistična zveza Slovenije in Zavod RS za šolstvo sta v sodelovanju z regijskimi turističnimi zvezami pod pokroviteljstvom Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo razpisala 36. državni festival Turizmu pomaga lastna glava. Z razpisano temo »Voda in zdravilni turizem« so tako osnovnošolsko mladino vzpodbudili k razmišljanju ter oblikovanju novih dogodivščin ob/na vodi ter predstavitvi vode kot turističnega potenciala.

Turistični podmladek OŠ Puconci je od pričetka šolskega leta odkrival kulturno in naravno dediščino občine ter pripravil raziskovalno nalogo z naslovom Z Gorenščico po kapljo zdravilnih učinkov. Turistično raziskovalni nalogo smo vpeli v zgodbo o vili Gorenščici in zmaju Kameneku ter oblikovali turistični proizvod, ki različne skupine obiskovalcev ozavesti, informira in izobrazi o pomenu povezanosti človeka z naravo ter vodnih virov in zdravilnih učinkov vod na psihično in duševno zdravje. Obiskovalci lahko spoznajo in doživijo zdravilne učinke izvira Zdrava voda ter tradicijo lokalnega okolja v občini Puconci. Bistvo poti je tudi lokalnemu prebivalstvu dvigniti zavest in vzpostaviti spoštljiv odnos do naravne in kulturne dediščine, ki jih obdaja. Pot »Z Gorenščico po kapljo zdravilnih učinkov« smo nadgradili s pohodniško in kolesarsko potjo. Tako lahko obiskovalci izbirajo ali bodo prehodili le del poti do izvira Zdrava voda ali pa se bodo odpravili na pot zmaja Kameneka.  

S turističnim proizvodom smo se v aprilu predstavili na regijskem srečanju v Mariboru, kjer smo prejeli dve zlati priznanji, in sicer zlato priznanje za sodelovanje ter zlato priznanje za najboljši nastop na turistični tržnici  ter se tako uvrstili na državni festival.

Zaključna tržnica državnega festivala Turizmu pomaga lastna glava je tokrat prvič potekala na prostem, in sicer na tržnici v Medvodah, v mesecu maju. Izvedbo turistične tržnice je pripravila Turistična zveza Slovenije v sodelovanju z Občino Medvode, Javnim zavodom Sotočje Medvode, Turistično zvezo Medvode in Mercatorjem. Na njej se je predstavilo kar 26. osnovnošolskih ekip, ki so po mnenju strokovne komisije prejela zlata priznanja na osmih regijskih srečanjih. Na državnem srečanju, kjer so se pomerili najboljši turistični proizvodi, je turistični podmladek OŠ Puconci prejel zlato priznanje za najboljše ekipno delo ter izlet v Bohinj. Nagrade, ki so jih prejeli osnovnošolci so prispevala turistična društva ter turistični ponudniki iz vse Slovenije.

Za uspeh tako na regijskem, kakor tudi na državnem srečanju se zahvaljujemo vsem, ki so kakorkoli pripomogli k temu lepemu dosežku in uspešni predstavitvi naše šole.

Fotografije

Mentorici: Monika Vidmar in Mateja Žökš

 

(Skupno 116 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost