Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

Na OŠ Puconci je skrb za čebele velikega pomena, saj se zavedamo, kako pomembne so čebele za ljudi. Imamo svoj čebelnjak z desetimi družinami čebel. V letošnjem šolskem letu nam je gospod ravnatelj Štefan Harkai zaupal zelo pomembno nalogo: poslikavo desetih novih panjev.

Poslikava panjskih končnic velja za avtohtono obliko umetniškega ustvarjanja na naših tleh, hkrati pa je postala ena izmed najbolj prepoznavnih oblik priljubljenega likovnega izražanja na Slovenskem. Nekje smo prebrali, da  so čebelarji verovali, da naslikane podobe na panjskih končnich varujejo čebelje družine pred uroki in nesrečami. 

Preden smo se lotili poslikave, smo tuhtali in tehtali najboljše možne rešitve kako se lotiti poslikave. Vemo da na panjskih končnicah prevladujejo nabožni in posvetni motivi. Pri ljudskih motivih so značilni upodobitve poklicev, vsakdanjega dela in življenja, živali, eksotični prizori, nenavadni dogodki, vojaški in lovski motivi, živali v človeških vlogah, pogosto pa je tudi satirično smešenje ženskih lastnosti. Med verskimi motivi pa prevladujejo svetniki, svetniške legende in prizori iz Svetega pisma.

Ker so učenci na OŠ likovno uspešni, kar so pokazali že velikokrat na ravnoraznih natečajih,  smo se odločili, da bo naša poslikava nekaj posebnega, sodobnega. Nismo se lotili poslikave posameznih končnic, ampak smo poslikali vseh deset panjev kot celoto – z enim pogledom na čebelnjak  zaobjamemo celotno sliko. Za poslikavo panjev smo uporabili akrilne, čebelam prijazne barve. Celotna poslikava nam je vzela kar nekaj časa in prostih vikendov, vendar vsaka ura, ki smo jo preživeli skupaj je bila na koncu poplačana, saj smo s strani ravnatelja in drugih dobili lepe pohvale.

 

Mentorica: Monika Vidmar

(Skupno 263 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost