Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

V mesecu novembru so si petošolci osnovne šole Puconci in podružnic Bodonci ter Mačkovci v gledališču Park v Murski Soboti ogledali gledališko predstavo z naslovom Hevreka.

Predstava je bila za učence zelo zanimiva in tudi zabavna, saj sta se v njej prepletala žanra fizične komedije in glasbenega gledališča s temami, ki jim na prvi pogled ne bi pripisali komičnega potenciala. Fizika je za marsikoga strah in trepet, za ustvarjalce uprizoritve pa je bila izhodišče norega potovanja v svet domišljije in komedije. Učenci so skupaj z igralci na glavo postavili stereotipe o nerazumljivosti in dolgočasnosti fizike.

Po končani predstavi so si učenci ogledali nekaj zgradb v Murski Soboti. Med drugim glasbeno šolo, grad, dom starejših občanov, Trg zmage, pošto in banko. Ogledali so si tudi hotel Zvezda, nekoč znan kot hotel Dobray, zgrajen leta 1909. Dolgo je veljal za zbirališče meščanov ter središče družabnega, kulturnega in političnega življenja. Danes pa s svojo široko ponudbo in stilsko notranjo opremljenostjo privablja goste od blizu in daleč. Učenci so tako tudi  izvedeli, da je bila 29. 5. 1919 ravno z balkona sedanjega hotela Zvezda razglašena Murska republika, ki je obstajala le 6 dni.

Med sprehodom po mestu so se učenci seznanili tudi z rdečo črto na sedanji stavbi Hranilnice prekmurskih dobrot, ki označuje nivo vode, ki je zajela Slovensko ulico leta 1925, ko je silovito novembrsko deževje poplavilo Prekmurje.

Dan so učenci zaključili z obiskom Osnovne šole IV. Murska Sobota, osnovne šole s prilagojenim programom. S toplim in prijaznim nasmehom so nas sprejeli že na vhodnih vratih šole. Učenci so si ogledali prostore osnovne šole, se seznanili s programom šolanja, ogledali pa so si tudi njihove učilnice ter oddelke. Naši petošolci so v času obiska dobili tudi priložnost, da so vstopili v tako imenovano Mavrično sobo, v kateri se učenci sprostijo, umirijo in naberejo novih moči za delo. Najbolj pa jim je v spominu ostalo vsekakor druženje z učenci omenjene šole. Čeprav je bilo kratko, pa kljub temu polno močnih čustev.

Danes živimo v svetu, v katerem je drugačnost tabu, pa čeprav se veliko govori o njej. Nekateri so glede te teme odprti, drugi bolj zaprti in nekateri o tem sploh nočejo ali ne upajo govoriti.

Prav je, da o tem govorimo in da z njo seznanjamo naše najmlajše. Verjamem, da so naši petošolci sedaj v svojih srcih in mislih odprli še ena vrata, ki vodijo v sprejemanje drugačnosti.

Zapisala: Nataša Kuhar

(Skupno 105 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost