Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

28. 2. 2023 je dan, ko obeležujemo dan redkih bolezni. Redke bolezni so bolezni, ki prizadenejo največ 5 oseb na 10.000 prebivalcev. Gre za raznoliko skupino bolezenskih stanj, ki imajo pogosto skupne značilnosti kroničnega, napredujočega, degenerativnega in včasih življenjsko ogrožajočega poteka. Pogosto so potrebni zahtevna zdravstvena oskrba z zapletenimi in dolgotrajnimi diagnostičnimi postopki ter zelo draga zdravila.

Na pobudo društva Društvo Vilijem Julijan, ki vsako leto razpiše projekt Srčna pisma za male borce, so se k temu projektu priključili tudi učenci 3. razredov in 5. a razreda.

Po pogovoru o tem, kaj so redke bolezni in prebiranju vseh zgodb mladih, pogumnih borcev, so učenci 5. a razreda napisali pisma z lepimi in vzpodbudni besedami, ki bodo vsaj malo polepšale dan vsem otrokom in njihovim družinam. Pisma so še likovno opremili in jim dodali ročno narejen izdelek – Srček upanja. Srček upanja simbolizira predvsem pogum, vztrajnost, moč in dobro voljo vseh mladih borcev, prav tako pa otrokom vliva novo upanje in smisel za vsak novo preživeli dan. Učenci 3. razredov so pri podaljšanem bivanju po pogovoru in prebiranju zgodb o pogumnih otrocih z redkimi boleznimi sestavili skupno besedilo njihovim staršem. Tudi vloga staršev je pri premagovanju težkih ovir zelo pomembna in ključnega pomena, zato je prav, da spodbudimo tudi njih. Za vsakega otroka so izdelali papirnato igračo Pogumni medvedek, ki so jo opremili vzpodbudnimi besedami, da vlijejo otrokom dodatno pozitivnost in moč.

Verjamemo v čudeže, verjamemo v novo upanje. Naj bo vsak dan nov začetek in naj bo vsak dan veselje. Nasmeh, ki ga izžarevajo le najmočnejši in najbolj pogumni otroci, mali borci z velikim srčkom.

 

 

 

Zapisali: Jasmina Žohar in Nataša Kuhar, učiteljici RP

(Skupno 57 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost