Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

Po uspešno zaključenem šolskem otroškem parlamentu sta predstavnika Tijan Rogač iz 8. a in Lana Maučec iz 9. a našo šolo zastopala na 33. medobčinskem Otroškem parlamentu, ki je potekal na DOŠ Prosenjakovci.

Po uvodnem kulturnem programu so se učenci razporedili po skupinah in debatirali o različnih temah v sklopu osrednje teme letošnjega Otroškega parlamenta, to je “Duševno zdravje otrok in mladostnikov.” Nato so udeleženci predstavili svoja mnenja in konkretne predloge.

Svoje vtise sta zbrala učenca, ki sta predstavljala našo šolo.

Tijan Rogač: “Na 33. medobčinskem parlamentu je bilo zanimivo in vsekakor je bila to pozitivna izkušnja. Po kulturnem programu smo se razdelili v 5 skupin. V vsaki skupini nas je bilo 6. Vsaka skupina je dobila svoja navodila na temo duševnega zdravja. O temah smo razpravljali in svoje ideje zapisovali na plakat, ki smo ga potem tudi predstavili. V moji skupini smo razpravljali o tem, kaj si želimo od staršev in odločevalcev. Prav tako smo se pogovarjali o tem, kaj bi lahko šola storila za boljše duševno zdravje otrok in mladine. To je bila zelo lepa in zanimiva izkušnja.”

Lana Maučec: “V četrtek, 9. 3. 2023, sva se s Tijanom kot predstavnika OŠ Puconci udeležila 33. medobčinskega Otroškega parlamenta. Vse skupaj je potekalo na DOŠ Prosenjakovci. Ob vstopu je vsak udeleženec dobil nalepko z imenom in priimkom. Ko smo se vsi zbrali, smo spremljali kulturni program in seveda himno. Ni se vrtela le slovenska himna, vendar tudi madžarska. Zapel nam je tudi pevski zbor. Pel pa ni le v slovenščini, ampak tudi v madžarščini. Da bi se razgibali, smo naredili nekaj vaj z učiteljico športa, nato  pa smo se razdelili v 5 skupin. V vsaki skupini je bilo po 6 učencev iz različnih šol. Vsaka skupina je dobila svoj naslov oz. temo, o kateri je razpravljala in izdelala plakat. V pomoč so nam bili učitelji njihove šole, vendar je večino časa beseda kar gladko tekla. Po eni uri debatiranja smo se odpravili na kosilo, za tem pa je bil čas za predstavitve. Vsaka skupina posebej je predstavila svoje ugotovitve, domneve in odkritja. Predstavitve so bile precej zanimive, izvedeli smo veliko novega. Nato nas je čakalo le še zadnje dejanje, in sicer volitve za predstavnika, ki se bo odpravil v Ljubljano. Za to mesto je kandidiralo kar nekaj učencev, predstavnika pa smo izbrali mi sami. Ko smo čakali na rezultate, smo se še enkrat malo razgibali. Po razglasitvi rezultatov smo se odpravili domov. Kot darilo je vsak sodelujoč dobil svečnik, ki je bil izdelan pri lončarskem krožku.”

 

Nina Vidonja, mentorica

 

(Skupno 171 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost