Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

V petek, 24. 11. 2023, so se učenci izbirnega predmeta filmska vzgoja odpravili v Mursko Soboto, kjer so na Televiziji AS in v Gledališču Park spoznavali osnovno filmsko tehnologijo in si ogledali najnovejši slovenski film.

Učenci so se na Televiziji AS najprej seznanili z delovanjem našega osrednjega pomurskega televizijskega medija in njengovimi dejavnostmi. Najprej nam je ga. Natalija predstavila delovanje televizije in njeno zgodovino. V studiu sta nam novinarka, ga. Ines, in direktor televizijske hiše, g. Simon predstavila pripravo na snemanje, snemalno tehnologijo ter potek snemanja v studiu in na terenu. Na koncu pa nam je še g. Martin na konkretnem primeru pokazal, kako poteka montaža posnetega materiala.

Spoznavanje filmske tehnologije so učenci nadaljevali v Gledališču Park, kjer nas je sprejela ga. Polonca in nam predstavila delovanje Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, v okviru katerega deluje Gledališče Park. Predstavila jim je sam kinematograf in kino dvorano, v kateri potekajo različni dogodki – gledališče predstave, glasbeni koncerti, projekcije filmov itd. Preko vodenega ogleda z g. Denisem, oblikovalcem zvoka, so se poučili o osnovah filmske tehnologije, filmskimi nosilci in novimi tehnologijami ter spoznavali različne možnosti filmske distribucije in ogleda filmov. Mojster luči, g. Vitomir, jim je pokazal, kako poteka priprava filmskega platna za ogled projekcije. Ko je bilo platno pripravljeno, so si učenci še ogledali najnovejši slovenski film Vzornik, ki bo uradno premiero v Sloveniji doživel 30. novembra. Film s svojo zgodbo tematizira številne aktualne teme časa, v katerem živimo od ponovnega odprtja šol po koncu epidemije, ki je pustila svoj pečat na številnih področjih našega življenja. 

V šolo so se učenci vrnili z novo pridobljenim znanjem, ki ga bodo lahko uporabili tudi pri drugih predmetih ali v življenju nasploh. 

Učiteljica Maja Šebjanič Oražem

(Skupno 145 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost