Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

Otroški parlament je program Zveze prijateljev mladine Slovenije. Izvaja se od leta 1990, namen tega pa je spodbujanje otrok k izražanju lastnih mnenj o vprašanjih, ki jih izberejo sami. Šolski otroški parlamenti se izvajajo v večini osnovnih šol po Sloveniji, nadgradijo se s parlamenti na občinski ravni in regionalni ravni ter se zaključijo na nacionalnem otroškem parlamentu. Tema letošnjega Otroškega parlamenta je »Duševno zdravje otrok in mladih«. Ta tema se letos zaključuje in mladi parlamentarci bodo na nacionalnem Otroškem parlamentu, ki bo 8. aprila v Ljubljani, izbrali novo temo.

fotografije

Po uspešno zaključenem šolskem Otroškem parlamentu, ki smo ga izvedli na OŠ Puconci v mesecu januarju, sta Lana Ficko in Nella Gjergjek iz 8. razreda našo šolo zastopali na 34. Medobčinskem Otroškem parlamentu, ki je potekal na OŠ Puconci. Srečanja se je udeležilo 30 učencev s svojimi  mentorji iz 15 osnovnih šol. Na dogodek so bili povabljeni tudi gostje, med katerimi so se ga udeležili predstavnici Društva prijateljev mladine Murska Sobota, gospa Lili Miloševič in gospa Tamara Škraban ter podravnatelj OŠ Puconci, gospod Janez Lipič.

Po uvodnih pozdravnih besedah in kulturnem programu so se učenci razporedili po skupinah in izražali lastna mnenja o različnih temah, v sklopu že omenjene osrednje teme letošnjega Otroškega parlamenta. Nato so udeleženci predstavili svoja mnenja in konkretne predloge ter izvolili dva predstavnika, ki se bosta udeležila srečanja mladih parlamentarcev na 34. regijskem Otroškem parlamentu.

 

Svoje vtise je zbrala učenka, ki je predstavljala našo šolo.

Lana Ficko: »V sredo, 21.  2. 2024, sva se z Nello kot predstavnici OŠ Puconci udeležili 34. medobčinskega Otroškega parlamenta. Vse skupaj je letos potekalo prav na naši šoli. Ob vstopu je vsak udeleženec dobil svinčnik, med ter obesek z logotipom OŠ Puconci. Ko smo bili vsi zbrani, smo spremljali kratek kulturni program, ki so ga pripravili učenci naše šole. Nato smo se razvrstili po skupinah, znotraj katere je potekala aktivnost na določeno temo.  V skupini smo delali ob pomoči učiteljev in navodil za delo. Ob delu smo se zelo dobro ujeli in razpravljali o določeni temi. Večino časa nam je beseda tekla gladko. Po približno eni uri debatiranja o različnih temah smo opravili kratek odmor, ki je bil namenjen malici. Nato je sledilo poročanje skupin. Vsaka skupina je posebej predstavila svoje ugotovitve, ideje in rešitve. Predstavitve so bile zanimive in precej podrobne, zato smo s tem pridobili tudi veliko novega znanja. Nato nas je čakalo le še zadnje dejanje, volitve predstavnika za regijski Otroški parlament. Izbrali smo dva predstavnika. Po razglasitvi rezultatov se je srečanje zaključilo. To je bila zelo lepa in zanimiva izkušnja.«

 

 

 

Nina Vidonja, mentorica 

(Skupno 99 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost