Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

V tednu od 22. do 26. 1. 2024 je potekal teden pisanja z roko. Tudi na naši šoli smo se odločili za sodelovanje pri tej akciji. Učenci in učitelji so bili povabljeni k pisanju z roko, saj se nam le-to vedno bolj izmika zaradi uporabe sodobne tehnologije.

Vendar pa ima pisanje z roko prednosti, ki jih pri uporabi modernih naprav ne pridobivamo. Naši možgani si bolje zapomnijo, ko pišemo z roko, s pisanjem z roko treniramo našo zbranost in spomin.

fotografije

S tednom pisanja z roko želimo :

  • Ozavestiti mlajše in starejše o pomenu pisanja z roko.
  • Spodbuditi pisanje z roko, ne le z računalnikom.
  • Vzpostaviti družbeno pozitiven odnos do pisanja z roko.
  • Poudariti pomen razvoja individualnosti. Pisava vsakega človeka je neponovljiva.
  • Spodbuditi razvoj fine motorike. Vaja dela mojstra. 
  • Spodbuditi izražanje spoštovanja in naklonjenosti. Pisanje z roko je bolj osebno.   

Tema letošnjega pisanja z roko je bila »Vse o meni«. Učenci in učitelji so se tega lotili različno.

V 2. B razredu so izdelovali knjižico Moje šolsko leto, kamor so s pomočjo vprašanj zapisovali vse o sebi. Knjižice bodo shranili za spomin na to leto v šoli.  V 5. A razredu so v skupinah ustvarjali pesmi na temo upanje. Učenci so v obliki pesmi izražali sebe, svoje razmišljanje in svoja pričakovanja. Učenci 5. B so vse o sebi pisali v obliki pisma, s katerimi so se predstavili petošolcem iz OŠ Rovte. Učenci 9. razredov so zapisovali o prijateljstvu: kaj jim pomeni prijateljstvo, kdo je pravi prijatelj, kaj pomenijo prijatelji v življenju.             

Vsi ostali, ki so prišli pisat z roko v knjižnico, ko so imeli prosti čas, pa so ustvarjali zgibanke, kjer so zapisovali vse o sebi. Zapise bomo shranili in nalogo ponovili naslednje leto, ko bomo ugotavljali, če so se naše želje, pričakovanja in pogled na svet spremenili ali pa tudi ne.

Želimo si, da bi se za pisanje z roko odločalo več ljudi, mlajših in starejših, saj nam pisanje z roko prinaša veliko dobrih učinkov za naše možgane.

Simona Horvat, knjižničarka

(Skupno 47 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost