Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

Turistična zveza Slovenije in Zavod RS za šolstvo sta v sodelovanju z regijskimi turističnimi zvezami in pod pokroviteljstvom Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo razpisala 38. vseslovenski festival mladih Turizmu pomaga lastna glava. Z razpisano temo »Okusni zakladi« so tako osnovnošolsko mladino vzpodbudili k razmišljanju ter oblikovanju novih dogodivščin povezanih s kulinaričnim turizmom kulture določene dežele ali destinacije preko lokalne hrane in pijače oziroma kuharske tradicije. 

fotografije

video

Turistični podmladek OŠ Puconci je tekom raziskovanja odkrival, da predstavljata raznovrstnost lokalnih kulinaričnih proizvodov in bogastvo tradicionalnih jedi močan dejavnik privlačnosti za turiste, ki iščejo edinstvene kulinarične izkušnje. Zelo pomembno vlogo imajo v tem primeru lokalni kulinarični ponudniki in seveda njihova ponudba, ki mora biti trajnostno naravnana in izstopati iz povprečja. Povezovanje med lokalnimi ponudniki in turističnimi organizacijami ter lokalno skupnostjo pa je ključnega pomena za nadaljnji razvoj kulinaričnega turizma v Krajinskem parku Goričko.

V enoten kulinarični turistični proizvod smo tako združili lokalne ponudnike, ki se ukvarjajo s pridelavo in predelavo surovin, ki jih potrebujemo za pripravo tradicionalnih lokalnih jedi. K sodelovanju smo tako povabili Kmetijo Šukar, Kmetijo Vlaj ter Džaboko & Gruško. Za gostinsko kulinarično razvajanje s tradicionalnimi lokalnimi jedmi smo se obrnili na gostilno Na Jasi, za kulinarično presenečenje večera pa na gospoda Bineta Volčiča s posestva Monstera. Z njim smo opravili tudi intervju, v katerem nam je predstavil svojo zgodbo in nas z njo navdihnil pri oblikovanju kulinaričnega doživetja »Drobtinice zakladov«. Sestavili smo tri kulinarične izkušnje: Sladka saftična džaboka, Ringlšpil žmajov in Gorički žmaji »Drobtinice zakladov«, ki jih lahko obiskovalec doživi tekom bivanja, lahko pa jih odnese tudi domov, kjer podoživlja ustvarjene spomine. Turistične spominke lahko deli tudi med znance, s pomočjo katerih jim predstavi kulinarično dediščino Goričkega in jih prepriča ter povabi na kulinarično popotovanje po Goričkem. S spominki obiskovalec predstavlja našo zgodbo širši publiki in jo tako s pomočjo promocije in oglaševanja približa ciljni skupini.

S turističnim proizvodom Drobtinice zakladov smo se v aprilu predstavili na regijskem srečanju v Murski Soboti. Na predstavitvi smo zaokrožili lokalno kulinarično ponudbo v kulinaričnem spominku ter obiskovalcem brbončice razvajali s pripravljenimi dobrotami naših ponudnikov in posolanke na sodoben način izpod naših rok.

Z novim kulinaričnim turističnim proizvodom, ki je bil nagrajen s srebrnim priznanjem, smo lokalne turistične ponudnike povezali v celoto, jim dali večjo vrednost, hkrati pa na zemljevid turistične ponudbe vrisali novo kulinarično doživetje.

Za uspeh na regijskem srečanju se iskreno zahvaljujemo vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k lepemu dosežku in uspešni predstavitvi naše šole ter občine. Najlepša zahvala gre predvsem gostilni Na Jasi iz Bodonec, ki nam je pripravila in podarila slastne posolanke in postružnjače. Hvala tudi Kmetiji Šukar in Kmetiji Vlaj iz Bodonec ter proizvajalcem bio sokov Džaboka & Gruška iz Kruplivnika, ki so nam za predstavitev podarili njihove izdelke.

Mentorici: Monika Vidmar in Mateja Žökš

 

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost