Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

7. bienale otroškega prostorskega oblikovanja, Štanjel 2016

in

PROSPEKT MOJEGA KRAJA

4. geografski natečaj, Štanjel 2016

fotografije

V Štanjelu je pretekli vikend potekal zaključek 7. bienala otroškega prostorskega oblikovanja Po Fabianijevih poteh in 4. geografskega natečaja Prospekt mojega kraja.

Natečaj, ki spodbuja otroško ustvarjalnost, se je začel pred 14. leti, ko sta učiteljici iz dveh kraških osnovnih šol na pobudo priznanega arhitekta Matjaža Garzarollija pripravili projekt Po Fabianijevih poteh. Posebnost obeh mednarodnih natečajev je, da spodbujata osnovnošolce k razmišljanju o prostoru, v katerem živijo. V štanjelskem gradu so podelili priznanja in nagrade najboljšim, na razstavi pa si je dalo ogledati tudi najboljše izbrane izdelke. 

Najvišja priznanja na področju prostorskega oblikovanja Po Fabianijevih poteh, zlate kolekcije, so prejeli tudi učenci Osnovne šole Puconci. Pod izdelki učencev je bilo zapisano: »Učenci OŠ Puconci nas presenečajo s kompleksnimi objekti, pri katerih so povezovali vsebine,ki so jih spoznali predvsem pri naravoslovju in tehniki, te pa uskladili s podobo arhitekture, ki je bogatih, izvirnih in neobičajnih oblik. Primerjava s podobo domačega sveta razkriva vedno novenačine gledanja arhitekture. Makete so izdelane natančno, z uporabo tradicionalnih in tudi neobičajnih materialov. Če ne bi vedeli, da gre za modele, ki tako ali drugače predstavljajo arhitekturni prostor,bi vsaka lahko bila zanimiv objekt konceptualne umetnosti in s tem presegla cilje prostorskega oblikovanja.« Zlata priznanja so prejeli: Ana Kovačec, Kristina Norčič, Nika Kuhar, Tea Ritlop, Ela Bertalanič, Jure Lazar, Tilen Sapač,  Teja Sapač, Jaša Pulić Čontala, Valerija Lepoša, Taja Škrilec, Alja Gyergyek in Julijan Hodžar.

Pred osmimi leti se je likovnemu pridružil še geografski natečaj, kjer se komisija pri ocenjevanju naslanja na delo Maksa Fabianija, ki je pri raziskovanju kraja skušal najti tudi njegovo dušo. Nagrajena sta bila tudi prospekta iz naše šole, in sicer sta Pohvalo prijeli Hana Berendijaš in Ana Pelcar za duhovito zasnovo, ki z narisanimi liki in dejavnostmi mačke razkriva KS Mačkovci ter Prospekt kraja Puconci, Jureta Lazarja.       

Učencem iskreno čestitamo!

Mentorici: Mateja Žökš in Monika Vidmar

(Skupno 253 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost