Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

S ponosom objavljamo, da je šola prejela znak projekta Šolski ekovrt.

Projekt deluje pod okriljem Inštituta za trajnostni razvoj Slovenije. V okviru samega projekta smo vključeni še v mednarodni projekt EAThing 2105, MISLI GLOBALNO – JEJ LOKALNO.

video

Podelitev znakov je potekal v četrtek, 24.11.2106 na sejmu Narava, zdravje v Ljubljani. Za pridobitev znaka vsaka šola mora izpolnjevati določena merila in ta so:

  1. KOMPOSTIRANJE, organske odpadke zbiramo in jih ustrezno kompostiramo,
  2. SEMENSKI IN SADILNI MATERIAL, uporabljamo ekološka semena ali kemično netretirana semena in sadike,
  3. KOLOBARJENJE, izdelan imamo osnovni načrt kolobarjenja, ki ga upoštevamo pri gojenju rastlin,
  4. VARSTVO RASTLIN, rastline gnojimo z organskimi gnojili, kompostom, posevki za zeleno gnojenje,
  5. GOSPODARJENJE Z VODO, trajnostno gospodarimo z vodo in zbiramo padavinsko vodo.

V projektu ŠOLSKI EKOVRT je vključeno vse več  šol, vrtcev, srednjih šol, dijaških domov ter zavodov po celi Sloveniji. Učitelji v projektu želimo vzgajati za  trajnostni razvoj. Otrokom in mladostnikom omogočamo neprecenljivo možnost ustvarjanja in sodelovanja na ekovrtu kot sodobnem, interaktivnem učnem in vzgojnem pripomočku. Naši otroci danes bolj kot kadarkoli potrebujejo neposreden stik z zemljo, rastlinami in živalmi, zato, da bodo znali ceniti zdravo okolje ter zdravo – ekološko in lokalno pridelano hrano, da bodo znali tudi sami ekološko vrtnariti, ali pa da se bodo s pomočjo tovrstnih izkušenj morda celo usmerili v svoj idealni »zeleni« poklic.

slika_znak_eko  Zahvaljujem se vsem učence, sodelavcem ter staršem in starim staršem, ki z veseljem pri projektu oz. šolskem vrtu sodelujete in pomagate.

 

 

Slika: Anamarija Slabe, dr., univ. dipl. inž. kmet, vodja projekta, Iva Kosednar, mentorica projekta, prof. raz. pouka,Jožica Fabjan, certif. permakulturna načrtovalka

 

KDOR ZASEJE VRT, ZASEJE LJUBEZEN.

 

Mentorica Iva Kosednar

 

(Skupno 247 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost