Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

500 let mineva, odkar je Martin Luther 31. oktobra 1517 na vrata cerkve v Wittenbergu pribil 95 tez. S tem dejanjem se je v Zahodni Evropi začelo obdobje reformacije, ki se je iz Nemčije hitro razširila v druge dežele.

fotografije

V naše kraje je protestantsko misel vnesel Primož Trubar, ki je leta 1550 izdal Katekizem in Abecednik, prvi tiskani knjigi v slovenskem jeziku in Slovence prvič nagovoril s pojmom Slovenci. Tako je skupaj s protestantskimi pisci postavil temelje slovenskemu knjižnemu jeziku.

Pomembno načelo protestantov je bilo, da naj vsak bere Sveto pismo v svojem,  maternem jeziku. Jurij Dalmatin je prevedel Biblijo v slovenščino, Adam Bohorič je napisal prvo slovensko slovnico Zimske urice in Sebastjan Krelj je napisal Otročjo Biblijo. To so bila pomembna dela za slovensko ljudstvo in slovenski jezik.

Pomena reformacije za Slovence se zavedamo tudi na OŠ Puconci. Učenci so s svojimi likovnimi izdelki sodelovali na enem izmed uvodnih dogodkov v Puconcih ob 500-letnici reformacije. V sredo, 25. 1. 2017, pa so si učenci na osrednjem dogodku ogledali: dokumentarni film Formula concordie v Domu Števana Küzmiča, reformacijski avtobus in predstavo za otroke Roza teater – Balon velikon, nastopili so tudi v predstavi Prišo je glas, ki se je odvijala ob Evangeličanski cerkvi v Puconcih.

Nina Vidonja

(Skupno 157 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost