Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

Zveza prijateljev mladine Slovenije je v letošnjem šolskem letu razpisala temo raziskovanja prazniki in praznovanja v šolstvu nekoč in danes. V okviru zgodovinske krožka OŠ Puconci pa je nastajala raziskovalna naloga z naslovom Dan reformacije od leta 1992 do danes, katere avtorji so: Elena Gumilar, Maja Banfi, Kaja Tisa Janžekovič, Maja Benko in Tadej Andrejek.

fotografije

Pomena reformacije za Slovence se zavedamo tudi na OŠ Puconci. Prav naš kraj, Puconci, je postal v letu 2016 kraj reformacije. Vse to je pripomoglo k temu, da smo si izbrali praznik dan reformacije za temo naše raziskovalne naloge. Namen raziskave je bil ugotoviti, kako je potekalo praznovanje dneva reformacije na OŠ Puconci od leta 1992 in vse do danes; predvsem kako so skozi to obdobje učenci praznovali dan reformacije na OŠ Puconci, kako poznajo ta praznik, kdaj ga praznujemo in kako so učenci vključeni v dogodke ob praznovanju tega praznika v lokalni skupnosti.

Naloga je sestavljena iz teoretičnega in raziskovalnega dela. Vsebina teoretičnega dela se nanaša na zgodovino in razvoj reformacije v Sloveniji in Prekmurju, predvsem v kraju Puconci. Da bi bila vsebina še bolj dodelana, smo izvedli intervju z duhovnico evangeličanske cerkve v Puconcih. Povprašali smo jo o pomenu protestantizma v našem okolju. Pridobljene informacije smo podkrepili še z raziskovalnim delom, pri katerem smo s pomočjo analize kronik OŠ Puconci in anketnega vprašalnika pridobili zanimive ugotovitve, katere sta  predstavili Elena Gumilar, 7. c in Maja Banfi, 7. b v sredo, 24. maja 2017 na 48. državnem srečanju mladih zgodovinarjev na OŠ Jurija Vege Moravče, POŠ Vrhpolje pri Moravčah. Po predstavitvi raziskovalnih nalog smo se sprehodili do gradu Tuštanj, kjer smo si ogledali muzejsko zbirko gradu, kapelico in na grajskem dvorišču bili deležni kulturnega programa z podelitvijo priznanj. Učenki sta uspešno zagovarjali raziskovalno nalogo s katero smo pridobili srebrno priznanje.

Vsem avtorjem naloge iskrene čestitke.

Mentorica: Nina Vidonja

(Skupno 279 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost