Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

V letošnjem šolskem letu nas je foto-animacijski krožek obiskovalo 15 učenk. Z velikim navdušenjem smo zbirale ideje za naš animacijski filmček. Ker je letos na naši šoli eden izmed prioritetnih ciljev  bonton v jedilnici je odločitev bila enoglasna, da v filmčku prikažemo pravila obnašanja v jedilnici. Slike delavnic fotoanimacije najdente v spletnem albumu.

Na začetku smo se razdelile v štiri skupine. Vsaka skupina je idejo razvijala v zgodbo, katero smo nato prenesle oz. prerisale v storyboard- narisale smo posamezne sličice, kako si sledijo in jih bomo kasneje videli v filmčku. Po končanem scenariju smo se lotile oblikovanja scene in priprave animacijskih likov. Izbrale smo tehniko STOP ANIMACIJA, kjer fizično premikamo lutke, predmete, ljudi, ozadja. Iz kolaža (barvni papirji, časopisni papir, izrezki iz časopisa…) smo oblikovale kolažno animacijo ali izrezanko. Vsak član v skupini ponavadi ima določeno vlogo: scenarist, režiser, snemalec, oblikovalec lutk, animator lutk in montažer. Vsaka izmed nas je spoznala in se preizkusila v posamezni vlogi. Pogumno smo se lotile snemanja (animiranja) s fotoaparatom. Med fotografiranjem smo premikale like, jim dodajale dialoge, oblikovale njihova usta…Tukaj smo se vse zabavale saj je bil najbolj zanimiv a hkrati tudi najbolj pomemben del. Ko smo vse posnele, smo fotografije prenesle na računalnik.

V računalniku smo posameznim slikam prilagodile ločljivost in jih po potrebi obrezale, tako da so bile ustrezne za izdelavo videa. Zaporedne slike smo združili v video s programom openshot, tako da se je posamezna sličica prikazovala le četrtino sekunde. Posamezne dele smo tudi po potrebi ponovili. Posneli smo tudi zvoke okolja in zvok pripovedovalca, ki smo jih dodali k filmčkom. Ko so bili nared vsi filmčki smo jih združili, montirali v skupen projekt.

Celoten filmček je nastajal pod mentorstvom treh učiteljev. Učiteljica Alenka in učiteljica Monika sta nam svetovali predvsem pri scenariju, oblikovanju likov in animiranju. Učitelj Gregor pa nam je predstavil montažo in zvok.

Učenke foto- animacijskega krožka: Petra Ouček, Ana Staša Škerlak, Anja Kerčmar, Kim Kolar, Nina Rakar, Maja Banfi, Nuša Kološa, Sui Leonie Becker, Špela Marič, Tea Šiftar, Elena Gumilar, Hana Berendijaš, Lučka Prem, Ana Pelcar in Blažka Harkai.

(Skupno 189 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost