Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

Čebela je glavna opraševalka kulturnih rastlin in človeku neposredno zagotavlja hrano s pridelavo medu, cvetnega prahu, voska, propolisa in matičnega mlečka. 

Na Osnovni šoli Puconci se zavedamo, kako pomembne so čebele za ljudi, zato že vrsto let izvajamo Čebelarski krožek. Obiskujejo ga učenci in učenke (mladi čebelarji/čebelarke), ki se s čebelarstvom srečajo prvič, kakor tudi učenci in učenke, ki so izkušnje s čebelarstvom pridobili že doma. Imamo svoj čebelnjak z desetimi družinami čebel, ki so nam letos pridelale že okrog 100 kg medu. Pridelan med šola uporabi za lastne potrebe.

fotografije

Med šolskim letom se mladi čebelarji spoznajo s čebelnjakom, pripravijo satnice in ostale pripomočke za čebelnjak ter seveda pomagajo pri urejanju čebelnjaka in pri točenju medu. Svoje znanje čebelarstva pa preverijo na Državnem srečanju in tekmovanju mladih slovenskih čebelarjev. Letos je bilo že 41. po vrsti in je potekalo na OŠ Jurija Dalmatina Krško. Sodelovalo je 550 tekmovalcev. Osnovno šolo Puconci so zastopali Kim Kolar, Megi Car, Jaka Zelko in Izak Suhadolnik. Vsi so osvojili srebrno priznanje. Za dosežen uspeh jim iskreno čestitamo.

Prav tako čebelarski krožek sodeluje tudi na sejmu Altermed, kjer predstavi pomen lokalno in zdravo pridelane hrane.

 

Ker pa vseh opravil v čebelnjaku ne zmoremo opraviti sami, nam na pomoč priskoči priznani čebelar gospod Bedek iz ČD Puconci. Z g. Bedekom smo zelo povezani in z njim zelo dobro sodelujemo. Za vso pomoč in nasvete se mu iskreno zahvaljujemo.

Zahvala tudi vsem ostalim članom Čebelarskega društva Puconci, s katerim čebelarski krožek sodeluje pri vsakoletni izvedbi tradicionalnega slovenskega zajtrka. Izvedejo ga v vseh enotah vrtca in v šoli in tako učencem še bolj približajo pomen čebel in čebelarjenja.

 

Članek naj zaključim z mislijo Alberta Einstein: “Ko bo izginila čebela, bo ogrožen človek, saj ko ni več čebel, ni več opraševanja, ni več rastlin, ni več živali, ni več ljudi …”

Zato je prav, da se pomena čebel učenci začnejo zavedati že v otroštvu.

Mentorica:

Janja Horvat, prof. bio-pthv

 

 

(Skupno 138 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost