Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

Agencija za varnost prometa poziva:

»Klic, sporočilo, všeček ali objava na družbenih omrežjih lahko počakajo.
 Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!«

Agencija za varnost prometa s partnerji izvaja preventivno akcijo ozaveščanja o tveganjih uporabe mobilnega telefona v prometu »Varno brez telefona« od 10. do 23. 1. 2022. Pomembno sporočilo Agencije za varnost prometa in partnerjev za voznike in starše otrok je, da za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!

Z vašo pomočjo želimo opozoriti predvsem starše in mladostnike, da je pri vožnji med uporabo mobilnega telefona, voznikova pozornost zmanjšana na področju vidnega zaznavanja (namesto na cesto in okolje, je pogled usmerjen v zaslon telefona), motorične odzivnosti (roke niso na volanu), miselnega zaznavanja (miselni procesi so usmerjeni v dogajanje na zaslonu telefona, namesto na promet).

Mobilni telefoni so že vrsto let eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu. Vse bolj razširjen problem tudi v Sloveniji, je vedno pogostejši dejavnik, ki dokazano povečuje tveganje za nastanek prometnih nesreč. Mobilni telefoni močno vplivajo na kognitivne sposobnosti voznika. Pisanje sporočil ali pregledovanje družbenih omrežij med vožnjo pomeni do 23-krat večje tveganje za nastanek prometne nesreče.

Oglejte si naslednje video posnetke:

Dodatne vsebine na temo varno brez telefona najdete na https://www.avp-rs.si/preventiva/preventivne-akcije/uporaba-mobilnih-telefonov/.

Prometne vsebine s pripravljenimi nalogami so na voljo v spletni učilnici https://www.avp-rs.si/preventiva/prometna-vzgoja/ucenje-na-daljavo/.

Tudi med hojo v prometu in kolesarjenjem ne uporabljajmo mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, saj to pomembno vpliva na zaznavanje prometa in dogajanja v okolici ter pravočasno reagiranje. Agencija opozarja, da nemalokrat vidimo zamišljene pešce, ki s pogledom v mobilni telefon stopijo na prehod za pešce ali na kolesarsko stezo, in ne preverijo, ali so to storili dovolj varno. Pravočasnost in ustreznost reakcij pešca je zaradi uporabe mobilnih telefonov in pregledovanja družbenih omrežij zmanjšana do 60 %.

(Skupno 62 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost