Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

Zveza prijateljev mladine Slovenije je v šolskem letu 2021/2022 razpisala raziskovalno temo »Snaga k zdravju pomaga«, Nalezljive bolezni v preteklosti in spopad z njimi.

V okviru programa mladi raziskovalci zgodovine so učenci OŠ Puconci v tekočem šolskem letu raziskovali nalezljive bolezni v Prekmurju in boj z njimi skozi čas ter pripravili raziskovalno nalogo z naslovom Ljudsko zdravilstvo in boj z boleznimi v preteklosti ter predstavitev le-te. Raziskovalna naloga je sestavljena iz teoretičnega in raziskovalnega dela. Vsebina teoretičnega dela se nanaša na opis nalezljivih bolezni v preteklosti in boj z njimi. Podrobneje smo opisali bolezen trahom, ki je bila zelo razširjena v Prekmurju. Raziskovalni del naloge vsebuje analizo in ugotovitve anketnega vprašalnika, ki se nanaša na uporabo naravnih zdravil za preprečevanje in lajšanje bolezenskih simptomov.

V mesecu juniju je v Muzeju Velenje v okviru programa potekalo 53. državno srečanje mladih zgodovinarjev. V okviru zaključka so si mladi zgodovinarji raziskovalci ogledali Muzej Velenje, preizkusili so se lahko tudi v delavnici restavriranja. Na koncu je bila še prireditev s podelitvijo priznanj.

Na državnem srečanju so mladi raziskovalci zgodovine OŠ Puconci, Živa Čerpnjak, Julija Recek, Maruša Kreft, Tjaša Horvat in Veronika Gjergjek, prejeli zlato priznanje za svojo raziskovalno nalogo in predstavitev.

Za doseženi uspeh na državnem srečanju se zahvaljujemo vsem, ki so kakorkoli pripomogli k temu lepemu dosežku in uspešni predstavitvi naše šole.

Fotografije

Mentorica: Nina Vidonja

(Skupno 165 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost