Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

Skupina učiteljev iz Slovenije se je predzadnji teden v avgustu, v sklopu projekta Erasmus + KA1 odpravila v Mladinski center Metsäkartano, ki leži sredi neokrnjene narave v Rautavaari, v Finskem okrožju Lakeland. Mladinski center že 40 let združuje pristno naravo s številnimi aktivnostmi za vse generacije, v vseh letnih časih. Organizirajo tabore za učence, družine in podjetja, spodbujajo prostovoljno delo ter mednarodne mladinske izmenjave. Veliko dejavnosti je namenjenih spodbujanju sprejemanja drugih, kulturnega razumevanja ter solidarnosti.

Spremljanje dela članov mladinskega centra nam je omogočilo, da smo spoznali mrežo mladinskih centrov na Finskem ter njihovo organizacijo in sodelovanje. Seznanili smo se z različnimi didaktičnimi in inovativnimi pristopi, pogledi in strategijami za učenje v naravi, ki jih lahko uporabimo za kreiranje lastnega pouka. Sami smo se preizkusili tudi v športnih dejavnostih, kot so premagovanje ovir, plezanje, sumo, dejavnostih timskega sodelovanja in kritičnega razmišljanja, risanju, oblikovanju z glino ter kovino in drugih dejavnostih. Presenečeni pa smo bili, da tako učitelje, kakor tudi učence, celodnevno deževje nikakor ne ovira pri izvajanju dejavnosti na prostem.

Zadnji dan obiska smo se odpravili v nekaj kilometrov oddaljeni naravni park Pumpulikirkko, kjer smo se sprehodili skozi bujno in raznoliko naravo ter si ogledali pred milijoni let nastalo skalnato razpoko, kjer potekajo poročni obredi ter nastopi pevskih zborov. Z dežele mavričnega neba, tisočerih ledeniških jezer, gozdov in savne smo se vrnili z lepimi vtisi, novimi spoznanji ter izkušnjami, ki jih bomo zagotovo vpeljali v učni proces.

Mateja Žökš

 

(Skupno 375 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost