Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

DELNI KULTURNI DAN, 6. RAZRED

Učenci in učenke 6. razreda so si v okviru delnega kulturnega dne ogledali Prazgodovinsko naselbino Gradišče, ki prikazuje življenje ljudi izpred 5500 let. Naselbina se nahaja v občini Razkrižje na obrobju naselja Šafarsko.

fotografije

Rekonstrukcija prave zgodovinske vasi je zgrajena na mestu arheoloških izkopavanj, kjer so našli ostanke lončenih posod iz bakrene dobe, vrsto drugih predmetov in odtise starodavnih stavb. Pred več kot 5000 let je na tem mestu stala naselbina lesenih kolib, prepletenih s šibjem in ometanih z ilovico. Koče so bile pokrite s slamo ali trstiko. Našli so tudi ostanke dveh peči; ena je bila za žganje glinastih predmetov, druga pa za peko oziroma za pripravo hrane.

Prebivalci naselbine so se ukvarjali z agrarnim gospodarstvom. Najdeno kamnito orodje je služilo za obdelavo njiv. Iz gline so žgali različne uporabne predmete, o čemer pričajo najdbe lončevine, večina orodja pa je bila kamnitega. Ena izmed obrti v naselbini je bilo lončarstvo, en del prebivalcev pa se je ukvarjal tudi s tkanjem – poznali so predvsem volno in lan.

Domačini so v živo uprizorili življenje takratnih prebivalcev.

Učiteljica Nina Vidonja

(Skupno 132 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost