Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

V četrtek, 28. 3. 2024, je učence izbirnega predmeta filmska vzgoja obiskal igralec Gorazd Žilavec, ki je z učenci delil svojo poklicno pot in jim predstavil poklic igralca.

Gorazd Žilavec se je rodil v Murski Soboti. Za igro se je navdušil že kot otrok, ko je nekega dne spremljal očeta na gledališki vaji. Takrat si je zaželel, da bi tudi sam počel to – igral. Tako se je odločil za študij dramske igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Z učenci je delil tudi zanimivo zgodbo, kako je dobil svojo prvo vlogo (kot statist) v slovenskem filmu.

Že med študijem in kasneje kot diplomirani igralec je nastopal v SNG Drama Ljubljana, v MGL, v Mestnem gledališču Ptuj, v Gledališču Koper … Nastopil je v celovečernih filmih Maje Weiss Varuh meje (2002), Branka Djurića Traktor, ljubezen in rock’n’roll (2006) in v mladinskem filmu Mihe Hočevarja Distorzija (2009). Pri televizijskih gledalcih je postal priljubljen z vlogo Benjamina Sagadina v humoristični seriji Lepo je biti sosed, v katerem je med drugim igral skupaj s svojo ženo Mašo.

Gorazd Žilavec je učencem predstavil tudi potek priprav na gledališko uprizoritev in potek snemanja filma. Na kratko je učencem predstavil še vse poklice, ki sodelujejo pri pripravi gledališke predstave in filma. Pogovor je stekel še o predstavah, v katerih trenutno igra (Pod svobodnim soncem in Rdeča kapuca) in ki so si jih učenci ogledali v SNG Maribor.

Druženje z igralcem je učencem približalo razumevanje filma in procesa njegovega nastajanja ter prijetno popestrilo učenje pri predmetu.

fotografije

Mentorica: Maja Šebjanič Oražem

(Skupno 102 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost