Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

Podrobnosti dogodka

  • Datum:
  • Kategorije:

  • učenci 8. in 9. razredov

GLEDALIŠČE PARK

gledališko-glasbena predstava

Lutz Hübner: NELI NI VEČ,  Lutkovno gledališče Ljubljana – dramski oder

Režiser: Jaša Koceli.

Igrajo: Asja Kahrimanović, Matevž Müller, Lena Hribar k. g., Sara Gorše k. g., Jernej Čampelj k. g..

Neli ni več je predvsem zgodba o bendu. Neli, Jan, Danny, Kora in Tina, ki sestavljajo #hešteg, so skupina petih mladih pri koncu gimnazije in so dovolj ambiciozni, da želijo poleg opravljanja vsakodnevnih obveznosti ustvariti nekaj več. Za vsestransko harmoničen bend mogoče niso najbolj idealna sestava, ker so si med seboj preveč različni in so kljub prijateljskim in romantičnim relacijam individualisti, vendar jih žene skupna ambicija. Ko vsakdan njihovega benda (v uprizoritvi jih spremljamo na vajah) prekine bolezen pevke, soustanoviteljice in najsvetlejše zvezde Neli, se morajo odločiti, ali so se pripravljeni spoprijeti s težavo, prebroditi težko obdobje in se iz težke preizkušnje, ki je za Neli lahko usodna, prebiti močnejši za življenjsko lekcijo o prijateljstvu, pomoči in solidarnosti, pa tudi o pogumu in nekonvencionalnih odločitvah.

Predstava Neli ni več se ukvarja s temami odraščanja, funkcioniranja in dela v skupini, egoizma in individualizma, želje po potrditvi, soočanja z umrljivostjo, osamljenosti in poslavljanja. Nihče od likov ni idealiziran, tako da so njihove reakcije na preizkušnje življenjske in neolepšane. Ker gre za zgodbo o življenju nekega benda, pa je v uprizoritvi ključnega pomena tudi glasba: bend #hešteg izvaja avtorske komade z avtorskimi besedili, glasba presega realizem, ki ga sugerira izvirno besedilo, in ustvarja povsem svojo uprizoritveno raven, ki je po sporočilnosti enakovredna dramskim prizorom.

O predstavi so pisali:

Uprizoriteljem je uspelo v zgodbo vliti svetlobo in upanje, tako da energija ob koncu ni tragična, ampak vesela, festivalska…V celoti je Neli ni več preprosta predstava s kompleksnejšim sporočilom, ki prinaša svežino v repertoar Lutkovnega gledališča Ljubljana. Predstava mladim gledalcem nudi lekcijo o prijateljstvu, zvestobi ter pogumi in zato ni pomembna le s stališča umetnosti, ampak tudi kot izviren element pri izobraževanju.« Benjamin Zajc, Koridor

(Skupno 32 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost