Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

V šolskem letu 2016/17 bomo nadaljevali s projektom Shema šolskega sadja, saj je naša šola na razpisu pridobila sredstva, ki nam bodo omogočila vsaj dvajset delitev sadja in zelenjave, razporejenih skozi šolsko leto. V tej organizacijski obliki poteka projekt samo še to šolsko leto, v naslednjem šolskem letu se bo Shema šolskega sadja in zelenjave združila s Shemo šolskega mleka.

 

Shema šolskega sadja je ukrep skupne kmetijske politike EU v sektorju sadja in zelenjave. Namen ukrepa je povečati porabo sadja in zelenjave in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih. Debelost povečuje tveganje za nastanek številnih bolezni sodobnega časa: sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni, rak, osteoporoza itd. Ukrep se bo letos izvajal šesto leto in glede na ankete se kaže trend povečanega uživanja sadja in zelenjave pri učencih. Šola lahko izbira med naslednjimi vrstami svežega sadja: hruške, marelice, češnje in višnje, breskve in nektarine, slive, kaki, fige, kivi, mandarine, lubenice, jagode, ameriške borovnice, rdeči in črni ribez, maline, grozdje, orehi (suhi), lešniki (suhi), suho sadje (jabolka, hruške, slive, češnje, kaki), žižole in zelenjave: paradižnik, komarček, zelje (presno), šparglji, koleraba, bučke, cvetača, korenje, kumare, repa, kisla repa, kislo zelje, redkev, rdeča redkvica, zelena stebelna in paprika.

 

Letos bomo še posebej skrbeli za to, da bi bilo čim več sadja in zelenjave lokalnega porekla.

 

Izvajanje projekta bodo spremljale različne dejavnosti učencev, preko katerih bodo spoznavali pomen sadja in zelenjave v prehrani. 

sssz-slika

 Več informacij o Shemi šolskega sadja najdete na spletni strani: http://www.shemasolskegasadja.si/

 

 

 

 

 

(Skupno 64 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost