V šolskem letu 2017/18 prehaja Shema šolskega sadja in zelenjave v novo organizacijsko obliko, kjer se bo povezala s Shemo šolskega mleka. Shema šolskega sadja in zelenjave ter Shema šolskega mleka sta ukrepa skupne kmetijske politike EU.

Namen ukrepa je povečati porabo sadja in zelenjave ter mleka in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih. ŠOLSKO SADJE IN ZELENJAVA (ŠSZ) je sveže sadje in zelenjava, vključno s predelanim sadjem in zelenjavo, kamor spadata le kislo zelje in kisla repa ter suho sadje (jabolka, hruške, slive, kaki, češnje). ŠOLSKO MLEKO (ŠM) je mleko in mleko brez laktoze, vključno z mlečnimi izdelki, kamor spadajo jogurt, kislo mleko, kefir, pinjenec in skuta – vsi mlečni izdelki in mleko morajo biti brez dodanega sladkorja ali drugih sladil, arome, sadja, oreškov ali kakava in brez dodane soli ali maščob.

 

Za ŠSZ bo pomoč na učenca okvirno 6 EUR/šolsko leto, za ŠM pa 4 EUR/šolsko leto. Letos bomo še posebej skrbeli za to, da bi bilo čim več sadja in zelenjave lokalnega porekla. Izvajanje projekta bodo spremljale različne dejavnosti učencev, preko katerih bodo spoznavali pomen sadja in zelenjave ter mleka v prehrani.

 

 

(Skupno 17 obiskov, današnjih obiskov 1)