Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

Šolski ekovrtovi

Projekt »Šolski ekovrtovi« deluje pod okriljem Inštituta za trajnostni razvoj Slovenije. Na OŠ Puconci delujemo v okviru zeliščnega krožka.

OŠ Puconci ima bogato tradicijo šolskih vrtov. Ob šoli stojijo eko učilnica, permakulturni vrt, sadovnjak, njiva in čebelnjak. Tudi podružnični šoli Mačkovci in Bodonci ter vse enote vrtcev gojijo ljubezen do narave na svojih vrtovih. Vrtovi delujejo pod okriljem eko šole, šolskih ekovrtov in krožkov. Z novimi znanji želimo našim učencem privzgojiti ljubezen in skrb do narave s pravilnimi pristopi, od semena do pridelka na ekološki način. Z urejenim šolskim vrtom pripomoremo k ozaveščanju učencev, staršev in občanov za varovanje okolja in zdrav način življenja.

V šolskem letu 2016/17 bo na matični šoli deloval zeliščni krožek pod mentorstvom Ive Kosednar. Tako se bo v delo vključevalo veliko učencev različnih starostnih skupin. Veliko smo in bomo delali na šolskem vrtu, nabirali zelišča, jih sušili in izdelovali čajne mešanice, naredili različne tinkture, mazila, olja …

 Seznanili se bomo z zdravilnimi učinki posameznih rastlin, naredili razstavo o zeliščih na našem vrtu (meta, melisa, drobnjak, pelin, ognjič, materina dušica, dobra misel, žajbelj, sivka …). Vsako leto znova imamo veliko novih idej, ki jih bomo po korakih tudi skušali uresničevati.

 S pomočjo pridnih rok otrok so nastale številne gredice, žuželčji hoteli, vodne kotanje, pobrani pridelki, narejeni številni napitki, čaji, sokovi in še marsikaj uporabnega.

Zakaj so ekovrtovi potrebni?

 Ogromno otrok danes vse več časa preživi pred računalniški, neposrednega stika z naravo in tudi s pridelavo hrane pa imajo vse manj. Le kako naj jim v šoli pomagamo, da bodo čutili in razumeli pomembnost narave, varstva okolja in medsebojnega sodelovanja, če tega stika nimajo? Otroci, ki živijo na podeželju ali celo na kmetijah, pa pogosto ne vedo, kako lahko hrano pridelujemo ekološko.

Šolski ekovrt je sodoben učni pripomoček.

Šolski ekovrt je čudovita popestritev šolske okolice in zanimiv učni poligon za otroke, saj spoznavajo rastline, pridelke, vrtne prebivalce, procese v naravi kot tudi rokovanje z orodjem in zemljo.

 

OŠ PUCONCI – DOBITNIK ZNAKA ŠOLSKI EKOVRT

DAN ZEMLJE – objava dogodka in fotografije

Vodja projekta: Iva Kosednar

(Skupno 92 obiskov, današnjih obiskov 1)
Veščine

Objavljeno

22. 9. 2016

Dostopnost